”Somebody might say it’s just dance, I say that it’s a way of life.”

sunnuntai 20. lokakuuta 2013

Spagaatti hallussa(ko)

Iltoja kaikille! Blogissa ei olekaan hetkeen tapahtunut mitään, mutta nyt siihen tulee muutos. Sillä koeviikosta on selvin nahoin päästy läpi joten voinkin taas paneutua vain ja ainoastaan blogiini. On ilo jälleen jakaa mietteitäni ja tänään ajattelinkin aloittaa tällä puhutulla aiheella spagaatilla, joten eikun asiaan…

Jokainen meistä haluaisi olla notkea ja kykenevä taipumaan kuin kuminauha. Notkeaksi tuleminen saattaa kuitenkin vaatia vuosien treenin, joillakin taas vähempi hien valuttaminen riittää. Toiset ääripään ihmiset ovat jo luonnostaan notkeita ja hyvin taipuvaisia. Jokaisella meillä on erilainen keho ja rajat siitä mitä kykenemme kropallamme tekemään. Rajojaan voi kuitenkin aina hiota juuri mm. notkeammaksi!

Itse olen yksi näistä ihmisistä ketkä haaveilevat olevansa notkea ja hyvin taipuisa. Asia ei kuitenkaan jää vain haaveiluksi kohdallani vaan teen töitä tavoitteeni eteen mm. pyrin venyttelemään päivittäin noin 30-60 min. ajan. Unelmani olisi kykenemään tekemään täydellinen spagaatti. Olin aikoinaan pistänyt pari vuotta vanhasta Evita-lehdestä talteen kiinnostavan artikkelin liittyen juuri spagaattiin ja siinä kerrotaan näin:

”Ihmiset jaetaan ruumiinrakenteensa puolesta karkeasti kolmeen ryhmään:

Leptosomi on rakenteeltaan pitkä ja hoikka. Vilkkaan aineenvaihdunnan vuoksi ylipainoa kerääntyy harvoin. Kudokset ovat luonnostaan elastisia, mutta lihasvoiman hankkiminen on työlästä. Spagaatti onnistuu leptosomilta vähällä treenaamisella. 

Pyknikko on pyöreä ja lyhyt. Aineenvaihdunta toimii hitaasti, minkä vuoksi ylipainoa kertyy helposti. Pyknikon on helppoa hankkia voimaa, notkeutta ja kestävyyttä. Spagaatti vaati yleensä määrätietoista harjoittelua. 

Atleettisella tyypillä on vahvat, kehosta erottuvat lihakset. Luusto on kulmikas. Atleetti on hyvä lihasvoimaa vaativissa lajeissa, mutta kudokset ovat kireät. Spagaattiin venyminen on työlästä, jopa mahdotonta."
Mirja Aarnio

Itse olen juuri tämä leptosomi. Olen notkea ja samaan aikaan jäykkä. Kuulostaa aika sekavalta, mutta riippuu kovasti siitä mitä liikettä pyrin tekemään. Saan mm. nostettua jalan 90 °C kulmaan ja tämänkin vain kun olen kunnolla lihakseni lämmitellyt. Ylemmäs en kuitenkaan pääse ja tämäkin onnistuu helpommin oikea- kuin vasemmanjalan kanssa. Vasen jalkani tahtoo miltei aina pistää vastaan venytellessäni. Aika jännä juttu sinänsä, että jalat venyvät erilailla. Omistan kuitenkin hyvin aukikiertyneet lonkat, minkä olen huomannut mm. istuessani risti-istunnassa ja saan tästä kevyesti painettua polveni lattiaa vasten. Jos olen ymmärtänyt oikein, niin juuri baletissa vaaditaan hyvä aukikierto jaloissa, jotta tanssija kykenisi ojentamaan jalkansa täydellisesti sekä nostamaan niitä korkealle ilmaan. Tästä siis tuskin tulee olemaan haittaa tunneillani.

Spagaattiin taitoni eivät kuitenkaan ole koskaan yltäneet. Hiukan olen hipaissut rimaa, mutta siihen se sitten onkin jäänyt. Päätinpä sitten ryhtyä etsimään netin suuresta ja ihmeellisestä maalimasta ihan perus venyttely ohjeita mitkä edesauttaisivat spagaatin pyrkimiseen. Naputtelin sitten Googlen hakusanaksi ”Spagaatti” ja tämä ehdottikin ”Spagaatti viikossa”. Olin aivan hämilläni. Voiko tosiaan spagaatin saada aikaan viikossa, kun itse olen tätä yrittänyt tehdä jo monia vuosia. No, päätin mielenkiinnosta kuitenkin katsoa mitä tällä haulla sitten oikein löytyisi.

Ensimmäisenä ruutuun ilmestyi FFFifin blogi, missä oli näpsäisty kuva lehtileikkeestä, missä luvattiin spagaatti viikossa! Aika huikeaa, jos tämä tosiaan olisi mahdollista. Kyseisen leikkeen venyttely liikkeet eivät olleet kummoiset sekä helposti toteuttavissa. Kuulostaa kuitenkin hurjalta, että saisin tehtyä spagaatin viikossa. Viikossa tai kahdessa enpähän mitään menettäisi, sillä spagaatin osaaminen on maalini eikä päivämäärä milloin sen osaan.

FFFifin blogista otetut spagaatin venyttely ohjeet.
Liikkeet on selitetty selvästi, joten toteutus onnistuu ongelmitta.
Ryhdyinkin sitten oikopäätä harjoittamaan artikkelin liikkeitä. Ensin tietysti täytyy aina lämmitellä kehonsa kunnolla ennen liikkeiden tekoa tai minkään muun treenin aloittamista, sillä kuminauhakin venyy paljon paremmin lämpimänä kuin jäisenä.

Toistin annettuja liikkeitä muutamaan otteeseen, kunnes tapahtui se mitä olin jo kauan odottanut… loppujen lopuksi takalistoni istahti maahan! Kirjaimellisesti istuin lattialla. Aivan mahtava tunne! ”Minä tein sen, spagaatin!”: huusin ja kiljuin onnesta. Suuri ilo muuten niin pienestä asiasta, mutta monien turhauttavien vuosien yrittämisen jälkeen sain sen vihdoin ja viimein tehtyä! Voi hyvinkin olla mahdollista, että tuolloin aina spagaattia yrittäessäni tehdä olen toteuttanut sen teknisesti väärin minkä takia spagaatti tahtoi aina jäädä sen pari kolme senttiä vajaa lattiasta, mutta nyt ohjeen löydettyäni taisin oivaltaa asian ja oppia sen oikean tavan spagaatin tekoon. Mahtavaa! En olekaan niin kankea kuin luulin. Tästä varmasti tulee olemaan plussaa balettitunneilla. Tuskin haittaakaan.

Jos haaveenasi on saada toteutettua spagaatti, niin suosittelen lämpimästi kokeilemaan tätä kyseistä ohjetta. Joo, onhan kyseinen artikkeli muutaman vuoden vanha, mutta se ei vie takuuta siitä ettei se toimisi ja minä olenkin elävä todiste siitä että tämä todella toimii!

Tuloksia tulee takuulla, kunhan vain teet neuvottuja liikkeitä päivittäin. Niin eiköhän se spagaatti viikossa luonnistu kuin vettä vaan tai vaikka samana päivänä! Ken tietää mitä tuleman pitää, mutta siitä olen täysin varma, ettei luovuttaa saa. Kaikki ei kuitenkaan tapahdu vain sormia napsuttamalla vaan vaativat aikaa, joten jos todella jotain haluat, niin anna täten kaikkesi sen toteuttamiseen! Näin myös syntyy tuloksia ja huomaat pikkuhiljaa kehossasi tapahtuvan muutoksi mm. notkeuden suhteen.

Jos sinulta kuitenkin sattuu innostus uupumaan, niin suosittelen lukemaan tämän postauksen uudelleen läpi, niin jospa se nostaisi mielialasi ja puhdin taas täyteen mittaansa! Sillä jos minä pystyn siihen, niin myös sinäkin!

Nykyään spagaatti luonnistuu minulta kun olen lämmitellyt kunnolla. Lämmiteltynä saan tehtyä spagaatin oikea jalka edellä. Vasen jalka kuitenkin pistää vielä hiukan vastaan, mutta toivottavasti saadaan sekin vielä taivutettua spagaattiin. Eikun vain treeniä ja lisää treeniä, niin eiköhän hyvä tule!


Jasmin

8 kommenttia:

 1. .... En kuitenkaan saa. :(

  VastaaPoista
 2. Älä luovuta! Tiedätkös, minäkin ajattelin samalla tavalla. Etten koskaan pääsisi spagaattiin, mutten luovuttanut vaan tein asoita sen eteen mm. venyttelin, joiden avulla edesauttaisin notekutta/venyvyyttä.
  Jos jotain todella haluaa, niin täytyy myös tehdä asoita sen eteen. Ihan vain pikku asioitakin, vaikka venyttelemällä päivittäin sen 30 min. Asiat eivät kuitenkaan tapahdu nopeasti, riippuu paljon ihmisestä. Uskon kuitenkin, että tulet vielä pääsemään spagaattiin, älä vain menetä uskoa!
  Pidän peukkuja! (':

  T. Jasmin

  VastaaPoista
 3. Ääh. Multa puuttuu enään 5cm spagaatista, mutta kun ei pohjaan millään mene! Mikä avuksi?

  VastaaPoista
 4. Mulla jäi vaan 2cm yhdessä päivässä, kun kokeilin tuota ohjetta :) Suosittelen!

  VastaaPoista
 5. Mä en näe mitään kuvia tässä sun blogissa :/

  VastaaPoista
 6. Hitsi ku nuo kuvat poistettu, kun puuttuu enää n. 10cm

  VastaaPoista
 7. Mulla noin 45 senttiä puuttuu :D Kaikki ohjeet on tehty supernotkeille :€

  VastaaPoista
 8. Saan sgaatin seisoen siis että nostan toisen jalan sivull,mut en saa sitä istuen:(

  VastaaPoista

Kiitos asiallisesta kommentistasi!