”Somebody might say it’s just dance, I say that it’s a way of life.”

lauantai 14. syyskuuta 2013

1. Balettitunti - alku jännitystä

Pahoitteluni kun kirjoitan tunnistani näin myöhään.  Netti yhteytemme on reistaillut viime viikosta lähtien, joten en ole kyennyt kirjoittelemaan hetkeen, mutta nyt taas toimii ja pääsette kuulemaan hiukan viime tunnin tapahtumista!
Vihdoin ja viimein balettituntini sitten alkoivat! Kauan sitä on odotettukin. Aikuisbaletti on Vanajaveden pitämiä kursseja ja tämä kyseinen kurssi järjestetään Verkatehtaalla sunnuntaisin 15.30-16.45 eli tunti ja viisitoista minuuttia.

Herättyäni kauniina sunnuntaiaamuna olin aivan töpinöissäni, sillä tämä oli se päivä jolloin pääsisin oikealle balettitunnille ja pääsisin näin oppimaan balettia.. Kiedoin hiukseni nutturalle donitsin avulla, niin kuin balettitanssijoilla yleensä hiukset ovat laitettuna sekä keskustelin äitini kanssa vaatetuksestani. Päädyimme siihen tulokseen, että pukisin balettipuvun sekä tanssihousut. Näillä varustein olisi helppo toistaa annetun liikkeet sekä nämä ovat todella mukavat yllä. Laitoin kuitenkin jalkaan vielä shortsit, sillä pelkkä balettipuku päällä tuntuu hieman paljaalta, mutta enköhän siihen ajan myötä tule tottumaan.Valitsin yhden omistamistani balettipuvuista, mustan sellaisen sekä mustat tanssihousut ja päälle vielä mustat shortsit (nämä ovat todella joustavat ja mukavat päällä) eli koko mustissa lähdettiin liikenteeseen. Ei kai sillä suurta väliä ole, sillä eikös musta saa näyttämään hoikemmalta…sehän olisi pelkkää plussaa.

Näillä lähdettiin...
Ja näillä tanssittiin.
Hiukan takaakin päin.
Kun sitten saavuin Verkatehtaalle, tajusin unohtaneeni ehkä yhden tärkeimmistä asioista… sukat. Olinpa tyhmä. Tietysti mukana piti olla jonkinmoiset jalkineet, jotta jalka liukuisi paremmin lattialla. No en kuitenkaan ollut ainoa kuka tämän mokan oli tehnyt. (”Huh”) Ensikerralla sitten varustaudun paremmin. Pohdimmekin äitini kanssa, että hankkisimme minulle ihan oikeat harjoitusbalettitossut. Harmikseni niitä ei vain saa täältäpäin, joten seuraavan kerran kun Helsingin suunnille olen suuntaamassa, niin hankinpa nämä sitten sieltä. Piruetista kuulemma saisi kivoja tossuja, mutta hintavia sellaisia. Taidanpa sitten käydä kurkkaamassa joistakin urheilukaupoista, jospa sieltä sattuisi löytämään jalkaani sopivat tohvelit.
Äitini heitti minut balettitunnille näin ensimmäisen kerran takia kun en ole ennen käynyt Verkatehtaalla, mutta jatkossa kuitenkin tulen käyttämään pyörää, bussia sekä kävely tekniikkaa perille päästäkseni. Mikäs siinä saahan ainakin lihakset lämmitettyä ennen tunnin alkamista!

Luokkaan astuessani oli se aivan täynnä. Katseeni kiersi jokaisessa oppilaassa. Oli minua vanhempia sekä nuorempia tanssijoita. Laidasta laitaan. Kuulemma kurssille oli suurta, joten oli tehty muutama aikuisbaletti kurssi. Jonoa kurssille on myös valtavasti. Olin onnekas kun ylipäänsä pääsin kurssille, sillä yrittäessämme ilmoittautua kyseiselle kurssille oli VOP:in ilmoitauttumis sivusto täysin ruuhkautunut ja sen myötä en päässyt sisään koko sivustoon. Jouduin odottamaan monia tunteja ennen kuin ruuhka oli hälventynyt ja pääsin lähettämään lomakkeeni. Onni oli tällä kertaa puolellani ja pääsin tunnille. Täällä sitä nyt ollaan ja nautitaan joka minuutista.

Kävimme tunnilla läpi baletin merkitystä sekä jatkamme samassa teemassa seuraavallakin tunnilla. Teimme harjoituksia keskilattialla sekä tangon äärellä. Kävimme läpi erilaisia liikkeitä kuten demi-plie ja grand-plie perusasennossa, 1. asennossa sekä 2. asennossa. Kokeilimme myös liikkeitä, pointe varpailla sekä releve. Teimme myös liikkeen missä tehtiin ensin demi-plie molemmilla jaloilla ja siitä sitten heitettiin nopeasti toinen jalka pliestä eteen ilmaan ja laskeuduttiin takaisin pliehen ja siitä sitten toistettiin sama toisella jalalla. Satuin unohtamaan liikkeen nimen, mutta jos tunnistit tämän liikkeen, niin kerrothan ihmeessä. Kokeilimme myös paikallaan hyppyä sekä siitä oikein laskeutumista.

Tunnin päätteeksi teimme erilaisia venytysliikkeitä, jotta lihakset saisivat palautua. Pääsin jopa näyttämään juuri oppimani spagaatin ja sain tämän tehtyä oikea- sekä vasen jalka edessä, mihin en ole ennen kyennytkään!
Minusta tunnit voisivat olla pitempiä vaikka toisaalta tunti ja vartti on pitkä aika tanssille. Olisi kuitenkin mahtavaa, jos tunnit kestäisivät sen puolitoista tuntia, sillä haluaisin olla mahdollisimman kauan baletin parissa. Viime tunnilla oltuani vilkuilin jatkuvasti kelloa ajatellen: ”Älä ole vielä varttia vaille, älä lopu vielä, älä ole varttia vaille… Aika menee hirmun nopeasti varsinkin kun tekee jotain mistä todella pitää.

Aikuisbaletin opettaja on todella mukavan oloinen, ei yhtään sellainen tiukan oloinen. Minulla oli sellainen käsitys (mistä lie tullut), että balettiopettajat ovat ankaria, mutta tämä kuitenkin osoittautui vääräksi väitteeksi. Hän on nuori nainen, joka valmistuu pian johonkin baletinammattiin. En vain satu muistamaan nimeä kun oli hirmuvaikean niminen.

Loppufiilikset aikuisbaletti tunnista ovat huikeat! Pidin todella ja odotan innolla jo seuraavaa tuntia. *Olisipa jo sunnuntai* Minä tulin todella hyvälle tuulelle ja se jatkui kotonakin. Selitin kotona tarkoin mitä tunnilla teimme ja mitä sitä pidin. Nyt päässäni ei muuta sitten pyörikään kuin baletti. Alkaa tuntua jo hiukan pakkomielteiseltä.

Olen pitkästä aikaa kiinnostunut jostain tosissani ja se tuntuu aivan mahtavalta! Yksinkertaisimpiin sanoihin pistäen ”Rakastan balettia.”

Tanssin iloa jokaiselle sinne ruudun toisellekin puolelle!


Jasmin

4 kommenttia:

 1. Kuulostaa kivalta :)!

  Noista tossuista, ei ne pehmeät harjoitustossut nyt niin kovin kalliita ole, omani ostin Footlightista ja maksoivat n. 20 €. Helsinkiin jos tulette, niin täällä on useampia liikkeitä, joista tossuja saa.

  Minä olen niin jäykkä, etten varmaan koskaan tule pääsemääm spagaattiin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös, itselläni oli hirmu mukavaa! (-:

   Okei, itse olin vain saanut sellaisen kuvan että tossut olisivat hintavia, mutta hyvä jos näin ei ole. Voisin itsekin käydä kurkkaamassa tuolta Footlightista harjoitustossuja tai sitten juuri Helsingistä kun sinne päin seuraavankerran suuntaan.

   Äläs nyt noin sano! Tossua vain toisen eteen ja vähän treenailet niin eiköhän se pian luonnistu. Minulla onkin tulossa pian postaus, minkä avulla minä juuri spagaatin opin tekemään...

   T. Jasmin

   Poista
 2. Tilasin uusia balettitossuja ja vahingossa kahdet liian isot kokoa 38. Olen laittamassa ne myyntiin, mutta Jos kiinnostaa laita viestiä tispuu@live.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Selvä, hyvä tietää!

   Omani jalan koko on vain 39, joten tossut saattaisivat olla minulle hiukan pienet. En osaa sanoa, sovittamallahan se selviäisi, mutta jään miettimään asiaa!

   T. Jasmin

   Poista

Kiitos asiallisesta kommentistasi!